AİLE, TOPLUM VE CİNSİYET ROLLERİNDE SUSAN OKİN'İN GÖRÜŞLERİ

susan okin, feminist düşünce alanında önemli bir yere sahip olan amerikalı bir filozoftur. aile, toplum ve cinsiyet rolleri konusunda ortaya koyduğu görüşlerle dikkat çeken okin, özellikle kadınların toplumdaki yerini ve aile içindeki rollerini ele almıştır.



okin'e göre, aile yapısı ve cinsiyet rolleri toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin temel nedenlerinden biridir. geleneksel olarak erkeklerin kamusal alanda aktif rol oynarken, kadınların ise özel alanda (evde) pasif rolde olduğu bir yapıya sahip olan aile modeli, kadınların sosyal hayatta geri planda kalmasına neden olmaktadır. bu durum ise kadınların ekonomik bağımsızlıklarını zayıflatmakta ve toplumsal olarak dezavantajlı konuma düşmelerine sebep olmaktadır.

ayrıca okin'e göre, geleneksel aile yapısı çocukları da etkileyerek onlara cinsiyet rollerini dayatmaktadır. erkek çocuklara cesaretli olmayı öğütlerken kız çocuklara ise nazik olmayı telkin eden bu yapı, çocukları belli kalıplar içerisinde yetişmesine sebep olmakta ve onların potansiyellerini tam anlamıyla keşfetmelerine engel olmaktadır.

okin'in bu görüşleri doğrultusunda aile yapısının yeniden şekillendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. kadın-erkek eşitliğinin sağlanabilmesi için hem ev içinde hem de toplumda her iki cinsiyete de eşit sorumluluklar yüklenmelidir. ayrıca çocuklar da cinsiyet rollerinden bağımsız olarak yetiştirilmeli ve potansiyellerini tam anlamıyla geliştirebilmelerine olanak tanınmalıdır.

susan okin'in aile, toplum ve cinsiyet rolleri konusundaki görüşleri oldukça önemlidir ve günümüzde hala geçerliliğini korumaktadır. toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmek için ailenin yeniden yapılandırılması gerektiği düşünülmekte ve herkesin eşit haklara sahip olduğu bir dünya için çalışılması gerektiği vurgulanmaktadır.

2024-10-11 09:00

aile, toplum ve cinsiyet rollerinde susan okin'in görüşleri başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.