DEMOKRASİ VE TEMSİLCİLİK SİSTEMİ- J.S.MİLL’İN YAKLAŞIMLARIYLA

demokrasi ve temsilcilik sistemi, modern toplumların vazgeçilmez unsurları arasında yer almaktadır. bu sistemler, bireylerin siyasi kararlara katılımını sağlayarak toplumsal düzenin korunmasına ve gelişmesine katkıda bulunmaktadır. ingiliz filozof john stuart mill ise demokrasi ve temsilcilik sistemi konusunda önemli görüşler ortaya koymuştur.



mill'e göre demokrasi, bireylerin özgür iradeleriyle siyasi kararlara katılma hakkına sahip olmalarını ifade eder. bu nedenle demokrasinin en önemli özelliği, halkın egemenliğine dayanmasıdır. ancak mill'e göre bu egemenlik sadece çoğunluğun haklarına saygı gösterilerek gerçekleştirilebilir. azınlıkların da haklarının korunması gerektiğini savunan mill, demokrasinin sadece çoğunluğun ihtiyaçlarına değil azınlıkların da taleplerine cevap vermesi gerektiği üzerinde durmuştur.

temsilcilik sistemi ise bireylerin doğrudan siyasete katılma imkanlarının kısıtlı olduğu durumlarda devreye giren bir mekanizmadır. temsilciler aracılığıyla halkın sesini duyurma imkanına sahip olan bireyler, seçtikleri kişiler vasıtasıyla siyasal süreçlere etki edebilmektedirler. mill'e göre temsilcilerin seçiminde de çoğulculuk ilkesine uyulmalı ve farklı görüşlere sahip olan grupların da temsil edilmesi sağlanmalıdır.

john stuart mill'in yaklaşımlarıyla demokrasi ve temsilcilik sistemi konusu incelendiğinde, bireysel özgürlükleri koruyan bir demokratik yapılanmanın önemli olduğu görülmektedir. çoğulculuk ilkesine dayanan bir temsilcilik sisteminin ise farklı kesimleri kucaklayarak adil bir yönetim anlayışının oluşmasına katkı sağladığı söylenebilir. bu nedenle demokrasi ve temsilcilik sistemleri her ne kadar eleştirilseler de günümüzde en etkili yönetim biçimleri olarak kabul edilmektedir.

2024-10-15 07:55

demokrasi ve temsilcilik sistemi- j.s.mill’in yaklaşımlarıyla başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.