EMPİRİZM AKIMININ ÖNCÜLERİNDEN BİR FİLOZOF - JOHN LOCKE

empirizm akımının öncülerinden biri olan john locke, 17. yüzyıl ingiliz filozofudur. locke, bilginin deneyimden geldiğini savunarak, insan zihninin doğuştan boş bir levha olduğunu ve bilgiyi duyular aracılığıyla edindiğini iddia etmiştir. bu düşünce yapısıyla rasyonalizme karşı çıkan locke, insanın doğuştan getirdiği hiçbir bilgi olmadığını ve tüm bilgilerin deneyimler sonucunda kazanıldığını savunmuştur.



locke'un empirist felsefesi, insan zihninin duyular aracılığıyla dış dünyayı algıladığı ve bu algılar sonucunda bilgi edindiği temeline dayanmaktadır. ona göre, insanlar doğuştan herhangi bir fikirle gelmezler; çünkü zihin başlangıçta boştur ve dış dünyadan gelen izlenimlerle dolmaya başlar. bu nedenle, tüm bilgiler tecrübeyle elde edilir ve deneyimler sonucunda zihinde fikirler oluşur.

locke'un empirist yaklaşımının en önemli eserlerinden biri olan "an essay concerning human understanding" (insan anlayışına dair bir deneme) adlı kitabında ise bu konuyu detaylı olarak ele almıştır. kitapta locke, insanın nasıl öğrendiği üzerine derinlemesine analizler yaparak empirist felsefenin temellerini atmıştır.

john locke'un empirist felsefesi günümüzde de hala önemli bir konumda bulunmaktadır. bilginin kaynağının deneyim olduğunu savunan bu düşünce yapısı, modern psikolojiye de büyük etki etmiştir. empirizmin temel prensipleri günümüzde hala geçerliliğini korumakta olup pek çok alanda kullanılmaktadır.

john locke'un empirist felsefesi, insan anlayışına yeni bir bakış açısı getirmiş ve rasyonalizme karşı çıkarak bilginin kaynağını deneyime dayandırmıştır. lockean empirismi günümüzde de önemli bir yer tutmakta olup filozofun düşünceleri halen tartışma konusu olmaya devam etmektedir.

2024-09-18 07:00

empirizm akımının öncülerinden bir filozof - john locke başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.