FEMİNİST ELEŞTİRİYE YAKLAŞIMLARIYLA JÜRGEN HABERMA'NİN CİNSİYET POLİTİKASI

jürgen habermas, alman filozof ve toplum teorisyeni olarak bilinir. cinsiyet politikası konusunda eleştirel bir yaklaşım sergileyen habermas, feminist hareketin önemini vurgulamış ve cinsiyet eşitliği için mücadele etmiştir. feminist eleştirilere karşı tutumu ise oldukça ilginçtir.



habermas'ın cinsiyet politikası konusundaki yaklaşımı, kadınların kamusal alanda daha fazla temsil edilmeleri gerektiğini savunur. ona göre, demokratik bir toplumda herkesin eşit şekilde katılım hakkı bulunmalıdır ve bu da kadınların siyasi arenada daha aktif olmalarını gerektirir. ancak habermas'ın eleştiriye uğradığı nokta burada başlar.

feministler tarafından yapılan eleştirilerde, habermas'ın cinsiyet politikası konusunda erkek egemen bir bakış açısına sahip olduğu iddia edilir. onlara göre, habermas'ın düşünceleri kadının kamusal alanda yer almasını desteklemekle beraber, onları yine erkeklerin belirlediği normlara uymaya zorlar. yani aslında kadının özgür iradesine değil de erkekler tarafından belirlenen kurallara tabi olmasına olanak tanır.

habermas'a yöneltilen diğer eleştiriler ise cinsiyetin sadece kamusal alanda değil, özel alanda da önemli olduğunu vurgulamasıdır. feministler, kadınların ev içindeki emeğinin görmezden gelindiğini ve bu konuda habermas'ın yetersiz kaldığını savunurlar. onlara göre, cinsiyet politikası sadece siyasi katılımı değil, aynı zamanda ev içi iş bölümünü de ele almalıdır.

habermas'ın feminist eleştirilere karşı tutumu ise bazen kabul edici bazen de reddedici olmuştur. bazı durumlarda eleştirileri dikkate aldığı ve düşüncelerini revize ettiği görülürken, bazen de eleştirileri reddederek kendi teorilerini savunmuştur. bu durumda habermas'ın feminist hareketin önemini kabul ettiği ancak onların tüm taleplerine katılmadığı söylenebilir.

jürgen habermas'ın cinsiyet politikası konusundaki yaklaşımının feminist eleştiriye açık olduğu söylenebilir. eleştirilere karşı tutumu zaman zaman kabul edici olsa da bazen reddedici olmuştur. ancak yine de habermas'ın düşünceleri kadının kamusal alanda daha fazla temsil edilmelerinin gerekliliğine vurgu yapmasıyla feminist harekete destek verdiği söylenebilir.

2023-07-16 11:00

feminist eleştiriye yaklaşımlarıyla jürgen haberma'nin cinsiyet politikası başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.