FEMİNİST ELEŞTİRMENLERİN GÖZÜNDEN HEİDDEGERE YAKLAŞIMLAR

heidegger'in felsefi yaklaşımı, feminist eleştirmenler arasında oldukça tartışmalı bir konudur. heidegger'in düşünceleri genellikle cinsiyetçi ve kadınları ikincil konumda gören bir perspektife sahip olduğu için eleştirilir. feminist eleştirmenler, heidegger'in ontolojik yaklaşımının kadınların deneyimlerini ve varlığını görmezden geldiğini savunurlar.



heidegger'in felsefesinde yer alan "dasein" kavramı, genellikle erkek egemen bir perspektiften şekillendiği için eleştirilir. dasein, insan varlığını tanımlayan kavram olarak kullanılırken, bu tanım genellikle erkek deneyimine odaklanır ve kadınların deneyimleri göz ardı edilir. feminist eleştirmenlere göre heidegger'in felsefesi, kadınların yaşadığı özgün deneyimleri ve sorunları dikkate almadığı için eksiktir.

ayrıca heidegger'in düşüncelerinde yer alan teknoloji ve doğa ilişkisi de feminist eleştirmenler tarafından sorgulanır. heidegger'e göre teknoloji insanın doğayla olan ilişkisini bozar ve insanları doğadan uzaklaştırır. ancak feminist eleştirmenlere göre bu yaklaşım da cinsiyetçidir çünkü doğa ile kurulan ilişki genellikle erkek egemen bir bakış açısından değerlendirilirken, kadınların doğa ile olan bağı yok sayılır.

feminist eleştirmenler heidegger'in felsefi yaklaşımlarını cinsiyetçi bulurlar ve onun düşüncelerinin kadınları görmezden geldiğini savunurlar. kadınların deneyimleri üzerine odaklanmayan veya onları ikincil konumda tutan her türlü düşünceyi sorgulayan feminizm perspektifiyle heidegger’in ontolojik yaklaşımları da sıkça tartışma konusu olmaktadır.

2024-10-07 10:00

feminist eleştirmenlerin gözünden heiddegere yaklaşımlar başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.