FEURBACH’DA TANRININ ÖZDEĞİŞİMİ

feuerbach, alman filozof ve teolog ludwig feuerbach'ın ortaya attığı bir kavramdır. feuerbach'a göre, insanlar tanrı'yı yarattılar ve tanrı'nın özdeğişimi aslında insanların özdeğişimidir. yani tanrı'nın nitelikleri ve özellikleri aslında insanların kendi niteliklerini ve özelliklerini yansıtır.



feuerbach'a göre, insanlar kendilerini sınırlayan, güçsüz hissettiren durumlarla karşılaştıklarında bu duygularından kurtulmak için bir üst varlık olan tanrı'yı yaratmışlardır. insanlar, kendilerine yardım edecek, koruyacak ve yönlendirecek bir varlık arayışına girmişlerdir ve bu ihtiyaçlarından dolayı tanrı'yı yaratmışlardır.

tanrının özdeğişimi konusuyla ilgili olarak feuerbach şöyle der: "tanrının gerçek doğası insandır." yani insanlar tanrının niteliklerini kendi içlerinde bulurlar. örneğin sevgi, merhamet gibi duygular aslında insana aittir ancak insanlar bu duygularını dışarıya projekte ederek onları tanrının nitelikleri olarak algılamışlardır.

feuerbach'ın düşünceleri dinin eleştirisi üzerine kuruludur. ona göre din, insanların gerçeklikten kaçmalarına neden olur ve onları hayal dünyasında yaşamaya iter. dinin temelindeki inanç sistemleri de aslında insanların ihtiyaçlarına cevap vermek için oluşturulmuştur.

feurbach'ın tanrının özdeğişimi konusuyla ilgili görüşleri oldukça çarpıcıdır. ona göre tanrının gerçek doğası insandadır ve tanım gereği tanım gereği değiştirilemez olduğuna inanan kişiye karşı çıkarak farkındalık kazandığını belirtmiştir. bu düşünce tarzına sahip olan kişi ise daha rahat hareket etme imkanına sahip olacaktır.


2024-10-06 06:00

feurbach’da tanrının özdeğişimi başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.