GEORGE-POLYA

problem çözmenin kendisini bir problem gibi ele alıp bir kök algoritma geliştirmiş macar matematikçi. japonlar'ın meşhur 6sigma'sı bu modelin daha detaylı bir modeli diyebiliriz. keza bilgi teknolojileri sektöründe özellikle faal olan agile, kanban yaklaşımlar, ci/cd gibi metodolojiler aynı algoritmanın etrafında dönen yöntemlerdir.

her daim her şeye uyguladığım algoritma. özellikle iş hayatında bir tür kaldıraç etkisi yaratmış ve bir süre sonra da artık bilinçli olarak yapmama gerek kalmayan otomatik çalışan bir sistem haline geldi bu.

problemi tanımlama kısmı en önemli kısım olup, en çok hata yapılan bölgedir çözüm üretimi sırasında. çünkü problemi düzgün tanımlayamaz, onu düzgün tanıyamazsanız, çözüm adına ürettiğiniz aksiyonlar çözüm değil, tam tersi algoritmik olarak artan, kartopu şeklinde büyüyen yeni hatalar silsilesi yaratmak olacaktır.

bu kartopunun en iyi örneği günümüzde felsefe olabilir sanırım. problemin özünü, yani kendimizi ve doğayla aramızdaki ilişkiyi düzgün tanımlayamadığımız için, saçma sapan akımlar, akımların akımları var. metafizik, din, dil felsefesi vb. gibi.
2023-12-01 01:08

george-polya başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.