JOHN MAYNARD KEYNES KİMDİR VE FELSEFESİ NEDİR

john maynard keynes, 20. yüzyılın en etkili iktisatçılarından biri olarak kabul edilen ingiliz ekonomisttir. keynes, 1883 yılında cambridge'de doğmuş ve eğitimini aynı üniversitede tamamlamıştır. ekonomi alanında yaptığı çalışmalarla modern makroekonomi teorisinin temellerini atmış ve büyük bir etki yaratmıştır.



keynes'in en önemli eseri olan "genel teori" adlı kitabı, ekonomik krizlerin nedenlerini ve çözüm önerilerini ele almaktadır. keynes'e göre, serbest piyasa ekonomisi kendi kendine düzelme eğiliminde değildir ve devlet müdahalesine ihtiyaç duyar. bu nedenle, devletin ekonomiyi canlandırmak için harcama yapması gerektiğini savunmuştur.

keynes'in felsefesi, insanların rasyonel olmadığını ve kararlarını duygularına göre verdiğini öne sürer. bu nedenle, ekonominin dengede olmadığı durumlarda devletin müdahale etmesinin gerekliliğine inanır. ayrıca işsizlik sorununu çözmek için kamu harcamalarının artırılması gerektiğini savunur.

keynes'in felsefesi günümüzde hala geçerliliğini korumaktadır ve birçok ülke tarafından uygulanmaktadır. özellikle büyük ekonomik krizlerde devlet müdahalesinin önemi daha da belirgin hale gelmektedir.

john maynard keynes hem akademik çalışmalarıyla hem de politika önerileriyle modern makroekonomiye büyük katkılarda bulunmuş bir iktisatçıdır. onun felsefesi bugün hala tartışma konusu olmakla birlikte, genel olarak ekonominin istikrarını sağlamak için devlet müdahalesinin gerekliliği konusunda önemli bir referans noktası oluşturmaktadır.

2024-09-20 05:55

john maynard keynes kimdir ve felsefesi nedir başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.