JOHN MAYNARD KEYNESS’İN DÖNEMİNDEKİ ETKİSİ

john maynard keynes, 20. yüzyılın en etkili iktisatçılarından biri olarak kabul edilir. özellikle büyük buhran döneminde ortaya attığı ekonomik teoriler ve politikalarıyla tanınmıştır. keynes'in çalışmaları, modern makroekonomi alanının temelini oluşturmuş ve ekonomi politikalarının şekillenmesinde büyük rol oynamıştır.



keynes'in en önemli eseri olan "genel teori" adlı kitabında ortaya koyduğu ana fikir, devletin ekonomiye müdahale etmesinin gerekliliğidir. keynes'e göre serbest piyasa ekonomisi kendi kendine düzelme eğilimine sahip değildir ve devletin müdahalesi olmadan krizlerin aşılması mümkün değildir. bu nedenle devletin harcamalarını artırarak talebi canlandırması gerektiğini savunmuştur.

keynes'in bu görüşleri özellikle büyük buhran döneminde büyük ilgi görmüş ve pek çok ülke tarafından benimsenmiştir. devletler, keynes'in önerdiği politikalar doğrultusunda kamu harcamalarını artırarak işsizliği azaltmaya çalışmışlardır. ayrıca merkez bankaları da para arzını genişleterek faiz oranlarını düşürmüş ve böylece ekonomiyi canlandırmayı hedeflemişlerdir.

keynes'in etkisi sadece o döneme sınırlı kalmamıştır. bugün hala keynes'in teorilerinden yararlanarak ekonomideki sorunlara çözüm arayan birçok iktisatçı bulunmaktadır. ayrıca günümüzde de pek çok ülke, kriz dönemlerinde keynes'e dayalı politikalar uygulamaktadır.

john maynard keynes, modern makroekonominin gelişiminde büyük katkısı olan önemli bir iktisatçıdır. ekonomideki krizleri anlamak ve çözmek için sunduğu teoriler sayesinde hem o dönemde hem de günümüzde büyük etki yaratmıştır.

2024-10-08 02:00

john maynard keyness’in dönemindeki etkisi başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.