JOHN MAYNARD KEYNE’SİNİN KATKILARI NELERDİR

john maynard keynes, 20. yüzyılın en etkili iktisatçılarından biri olarak kabul edilir. keynes, ekonomi politikaları ve makroekonomi alanında yaptığı çalışmalarla modern ekonomi teorisine önemli katkılarda bulunmuştur.



keynes'in en önemli katkılarından biri, "genel teori" adlı eserinde ortaya koyduğu talep yönlü ekonomik politika anlayışıdır. bu anlayışa göre, devletin müdahalesiyle talebi artırarak ekonominin canlanması sağlanabilir. keynes'e göre, özel sektörün durgunluk dönemlerinde yeterince yatırım yapmadığı durumlarda devletin kamu harcamalarını artırarak talebi canlandırması gerekmektedir.

keynes ayrıca işsizlik sorununa da yeni bir bakış açısı getirmiş ve bu sorunu çözmek için devletin aktif rol alması gerektiğini savunmuştur. ona göre, serbest piyasa mekanizması işsizlik sorununu çözmekte yetersiz kalabilir ve bu durumda devletin istihdam garantisi gibi politikalar uygulaması gerekebilir.

keynes'in diğer önemli katkısı ise para teorisi alanındadır. keynes'e göre para arzının esnek olmadığı durumlarda faiz oranlarının düşmesinin de etkili olamayacağına inanmaktadır. bu nedenle merkez bankalarının para politikası araçlarını kullanarak faiz oranlarını düşürmesini önermiştir.

john maynard keynes'in iktisadi düşünceleri günümüzde hala büyük ilgi görmekte ve uygulanmaktadır. talep yönlü ekonomik politika anlayışı ve devlet müdahalesinin gerekliliği konusundaki görüşleri modern makroekonomi teorisinin temel taşlarından birini oluşturmaktadır.

2024-09-20 01:00

john maynard keyne’sinin katkıları nelerdir başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.