JULİA KRİSTEVAN’DA ÖTEKİ KAVRAMININ ELE ALINIŞI.

julia kristeva, fransız feminist ve psikanalitik teorisyenidir. öteki kavramı, kristeva'nın çalışmalarında önemli bir yer tutar ve insan ilişkileri, kimlik oluşumu ve toplumsal yapı üzerinde derinlemesine düşünmeyi gerektiren bir konudur.



kristeva'ya göre öteki, bireyin kendisini tanımlamasında ve kimlik oluşturmasında önemli bir rol oynar. öteki, bireyin dışındaki diğer insanlar veya gruplardır ve bireyin kendisiyle ilişkilendirilmesini sağlar. bu ilişki sayesinde birey, kendisini diğerlerinden farklılaştırabilir ve kendi kimliğini belirleyebilir.

ötekinin varlığı aynı zamanda karşıtlık yaratır; çünkü öteki ile olan ilişkide farklılık vardır. bu farklılık ise çatışmalara neden olabilir ancak aynı zamanda da zenginlik yaratabilir. çünkü ötekilerle etkileşim içinde olan bireyler, yeni bakış açıları kazanabilirler ve dünyayı daha geniş bir perspektiften görebilirler.

kristeva'ya göre ötekinin kabul edilmesi ve anlaşılması önemlidir çünkü bu sayede toplumsal uyum sağlanabilir. farklı kültürlerden gelen insanların bir arada yaşadığı toplumlarda ötekilerle empati kurmak ve onları anlamak, barışçıl bir ortamın oluşturulmasına yardımcı olabilir.

julia kristeva'nın öteki kavramına yaklaşımı, insan ilişkilerinin karmaşıklığını vurgularken aynı zamanda farklılıkların zenginliğine de dikkat çeker. ötekilerle olan etkileşimimizde empati kurarak onları anlamaya çalışmak, daha hoşgörülü bir dünya inşa etmemize yardımcı olabilir.

2024-10-14 11:00

julia kristevan’da öteki kavramının ele alınışı. başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.