KEYNESÇİLİĞİN KÜRESEL EKONOMİDEKİ YERİ

keynesçilik, ingiliz iktisatçı john maynard keynes'in ortaya attığı ekonomik bir teori ve politika yaklaşımıdır. keynesçilik, devletin ekonomi üzerinde aktif bir rol oynaması gerektiğini savunur ve özellikle kriz dönemlerinde talep yaratılması için kamu harcamalarının artırılmasını önerir. bu yaklaşım, 1929 büyük buhranı'ndan sonra ortaya çıkmış ve ii. dünya savaşı sonrasında dünya genelinde kabul görmüştür.



keynesçiliğin küresel ekonomideki yeri oldukça önemlidir çünkü bu yaklaşım, serbest piyasa ekonomisinin tamamen kendi kendine düzelme eğilimine sahip olmadığını ve devlet müdahalesinin gerekliliğini vurgular. özellikle kriz dönemlerinde uygulanan keynesçi politikalar sayesinde ekonomiler toparlanabilir ve istihdam artırılabilir.

küresel ölçekte, birçok ülke keynesçi politikalara başvurmuş ve bu sayede krizleri atlatmıştır. örneğin abd'de 2008'deki küresel finansal krizde uygulanan mali teşvik paketleri ve kamu harcamalarının artırılmasıyla ekonominin toparlanması sağlanmıştır.

ancak günümüzde bazı eleştiriler de yöneltilmektedir keynesçiliğe karşı. bazıları, devlet müdahalesinin piyasayı bozabileceği ve uzun vadede sorunlara yol açabileceği görüşündedir. ayrıca bazıları da kamu harcamalarının sürdürülebilir olmadığını savunmaktadır.

keynesçilik küresel ekonomide önemli bir yer tutmaktadır ancak uygulanma şekli konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. devlet müdahalesinin ne kadar olacağı konusundaki tartışmalar devam etse de kriz dönemlerinde genellikle keynesçi politikalara başvurulduğu görülmektedir.

2024-10-03 10:00

keynesçiliğin küresel ekonomideki yeri başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.