KEYNESÇİLİKTEN POST-KEYNEZYEN EKONOMİYE GEÇİŞ SÜRECİ

keynesçilik, 20. yüzyılın başlarında ingiliz iktisatçı john maynard keynes tarafından geliştirilen bir ekonomik teori ve politika yaklaşımıdır. bu yaklaşım, devletin ekonomiye müdahalesini savunarak kriz dönemlerinde talep yaratılmasını ve işsizliğin azaltılmasını hedeflemiştir. ancak zamanla post-keynezyen ekonomiye geçiş süreci başlamıştır.



post-keynezyen ekonomi, keynes'in teorilerine dayanarak geliştirilen ve onu genişleterek güncelleyen bir yaklaşımdır. bu yeni akım, serbest piyasa mekanizmalarının yanı sıra devlet müdahalesinin de önemli olduğunu kabul ederken aynı zamanda gelir dağılımındaki adaletsizliklere ve çevresel sorunlara da odaklanmaktadır.

keynesçilikten post-keynezyen ekonomiye geçiş sürecinde birkaç önemli faktör etkili olmuştur. bunlardan ilki, küreselleşme ve teknolojik gelişmeler sonucu ortaya çıkan yeni ekonomik yapıdır. geleneksel sanayileşmiş ülkelerde yaşanan durgunluklar ve işsizlik sorunları karşısında keynesçi politikaların etkisiz kalması, post-keynezyen düşüncenin doğmasına neden olmuştur.

diğer bir faktör ise çevre sorunlarına olan duyarlılığın artmasıdır. post-keynezyen ekonominin önceliklerinden birisi de sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruması olduğundan bu alandaki endişeler de yeni yaklaşımların doğmasına yol açmıştır.

son olarak, gelir adaletsizliği konusundaki artan farkındalık da post-keynezyen ekonominin yükselişine katkıda bulunmuştur. gelir dağılımındaki uçurumların büyümesi ve sosyal adaletsizliklerin artması, devlet müdahalesinin daha fazla gerekliliğini ortaya koymuştur.

bu sebeplerden dolayı keynesçilikten post-keynezyen ekonomiye geçiş sürecinde eski politika araçları gözden geçirilmiş ve yeni stratejiler geliştirilmiştir. devlet müdahalesinin yanında serbest piyasa mekanizmalarının da önemli olduğu kabul edilerek daha kapsamlı politika paketleri oluşturulmuştur.


2024-10-13 11:55

keynesçilikten post-keynezyen ekonomiye geçiş süreci başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.