SANAT, EDEBİYAT VE KÜLTÜR ELEŞTİRİSİ - FRİEDRİCH ENGELS YAKLAŞIMI

friedrich engels, 19. yüzyılın önemli düşünürlerinden biri olarak sanat, edebiyat ve kültür eleştirisi konularında da önemli görüşlere sahiptir. engels'in yaklaşımı, marksist perspektiften şekillenmiştir ve toplumsal yapıyı belirleyen ekonomik faktörleri vurgulamaktadır.



engels'e göre sanat, edebiyat ve kültür değişkenlik gösteren toplumsal koşulların bir yansımasıdır. bu nedenle, bir dönemin sanatsal ürünleri o dönemin ekonomik ve sosyal yapısını yansıtır. engels'e göre kapitalist toplumda üretilen sanat eserleri de bu sistemin ideolojik araçları olarak kullanılır.

engels'in eleştirel yaklaşımında öne çıkan noktalardan biri de burjuva kültürünün sınıfsal karakteridir. ona göre burjuva sınıfının egemen olduğu toplumlarda üretilen sanat eserleri genellikle bu sınıfın çıkarlarını savunur ve işçi sınıfının gerçek yaşam deneyimlerini yansıtmaz.

engels ayrıca proletarya kültürüne olan inancını da dile getirmiştir. ona göre işçi sınıfının kendi deneyimlerinden beslenen bir kültür oluşturması gerekmektedir. bu bağlamda proletarya edebiyatının ve sanatının işçi sınıfının mücadelesine destek olması gerektiğini savunmuştur.

friedrich engels'in sanat, edebiyat ve kültür eleştirisi kapitalist toplumun ideolojik aygıtlarına karşı durmayı hedeflemekte ve işçi sınıfının kendi kimliğini oluşturmasına yönelik çağrılarda bulunmaktadır. ona göre gerçek anlamda özgürleşme ancak emeğiyle geçinen insanların kendi değerlerini üretmesiyle mümkündür.

2024-09-05 05:00

sanat, edebiyat ve kültür eleştirisi - friedrich engels yaklaşımı başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.