SATRE’DE KİŞİ VE TOPLUM İLİȘKİSİ-

sartre'ın felsefesinde kişi ve toplum ilişkisi oldukça önemli bir konudur. sartre, insanın özgürlüğünü ve sorumluluğunu vurgulayan bir filozoftur ve bu bağlamda kişi ve toplum ilişkisini de ele almıştır.



sartre'a göre, insan özgürdür ve kendi seçimlerini yapma gücüne sahiptir. ancak bu özgürlük beraberinde sorumluluk getirir. insan, kendi seçimleriyle kendisini şekillendirir ve bu seçimlerinden dolayı sorumludur. toplum ise bireyin yaşamında önemli bir rol oynar çünkü birey toplum içinde var olur.

kişi ve toplum ilişkisi sartre'ın "varoluş önceler varlığı" felsefesine de yansır. bireyin varoluşu, onun kendi seçimleriyle belirlenir ve bu seçimler onun kimliğini oluşturur. toplumsal normlar veya dış etkenler bireyin varoluşunu belirleyemez çünkü insan her zaman özgürdür.

ancak sartre'a göre, kişi sadece kendisi için değil aynı zamanda diğer insanlar için de sorumludur. diğer insanların da aynı şekilde özgür olduğunu kabul etmeli ve onların da kendi kararlarını verebilecekleri ortamlar yaratmalıdır. bu noktada kişi ile toplum arasındaki denge önemlidir.

sartre'ın felsefesinde kişi ve toplum ilişkisi karmaşıktır ancak temelde bireyin özgürlüğünün vurgulanması üzerine kuruludur. bireyin kendi kararlarıyla var olduğu dünya görüşünde toplumsal normların etkisinin sınırlı olduğu savunulmuştur. bu nedenle her birey hem kendisi hem de diğerleri için sorumluluk taşımalıdır.


2024-09-23 10:00

satre’de kişi ve toplum ilișkisi- başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.