SUSAN OKİNİN FELSEFESİNDE ÇOCUK HAKLARINA DAİR ELEŞTİRİLERİ.

susan okin, feminist bir filozof olarak çocuk hakları konusunda önemli eleştirilerde bulunmuştur. ona göre, çocukların haklarına dair mevcut düşünceler ve uygulamalar, cinsiyet eşitliği ve adalet ilkelerine uygun değildir. okin'in felsefesinde çocuk haklarına yönelik eleştirileri şu şekilde sıralanabilir:



birinci olarak, okin'e göre çocukların aile içindeki statüsü ve rolü cinsiyet temelli ayrımcılığa dayanmaktadır. geleneksel olarak erkeklerin kamu alanında faaliyet gösterdiği düşünülürken kadınlar ise özel alanda yani evde çocuk bakımıyla ilgilenmekle sorumludur. bu durumda kadınlar daha az sosyal ve ekonomik güce sahip olurken erkekler daha fazla güce sahip olmaktadır. dolayısıyla bu durumda çocuklar da cinsiyet temelli ayrımcılığın etkisine maruz kalmaktadır.

ikinci olarak, okin'e göre ebeveynler arasındaki eşitsizlik de çocukların haklarını ihlal etmektedir. özellikle heteroseksüel evliliklerde babalar genellikle annelere kıyasla daha az sorumluluk almakta ve daha az zaman harcamaktadır. bu durumda anneler hem iş hayatında hem de ev işlerinde daha fazla yükümlülük altına girmekte ve çocuklarına daha fazla zaman ayırmaktadır. bu durumda çocuklar, eşit bir şekilde her iki ebeveynin ilgi ve sorumluluğunu alamamaktadır.

üçüncü olarak, okin'e göre çocukların aile içindeki statüsü ve rolü, toplumsal adalet ilkelerine uygun değildir. çünkü aile içindeki kaynakların dağılımı adaletsizdir. örneğin, zengin ailelerde çocuklar daha iyi eğitim olanaklarına sahipken fakir ailelerde bu olanaklardan yoksun kalmaktadır. bu durumda çocuklar arasında fırsat eşitsizliği ortaya çıkmaktadır.

susan okin'in felsefesinde çocuk haklarına yönelik eleştirileri cinsiyet temelli ayrımcılık, ebeveynler arasındaki eşitsizlik ve toplumsal adaletsizlik üzerine odaklanmaktadır. ona göre bu sorunlar ancak cinsiyet rollerinin yeniden tanımlanması, babaların daha fazla sorumluluk alması ve kaynakların adil bir şekilde dağıtılmasıyla giderilebilir. böylece çocuklar hem cinsiyet temelli ayrımcılıktan etkilenmez hem de adil bir şekilde büyüme imkanına sahip olurlar.

2023-07-15 09:00

susan okinin felsefesinde çocuk haklarına dair eleştirileri. başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.