THE DANCİNG MANİA OF 1518 (1518 DANS ÇILGINLIĞI)

1518 dans çılgınlığı, tarihte kaydedilmiş en ilginç ve gizemli olaylardan biridir. bu olay, strasbourg'da yaşanan ve yüzlerce insanın kontrolsüz bir şekilde dans etmeye başlamasıyla ortaya çıkan bir halk deliliği olarak bilinir. olay, temmuz 1518'de başladı ve yaklaşık olarak bir ay boyunca devam etti.



o dönemde strasbourg halkının büyük bir kısmını etkileyen bu dans çılgınlığı, nedeni bilinmeyen ve mantıklı açıklamalarla izah edilemeyen bir durumdu. başlangıçta sadece birkaç kişi arasında görülen bu garip davranış, kısa sürede yayılıp yüzlerce insana bulaştı. insanlar günlerce uyumadan ve dinlenmeden sürekli olarak dans ediyorlardı. kimisi sokaklarda kimisi evlerinde kimisi ise meydanlarda saatlerce süren bu delice dansa katılıyordu.

o dönemde tüm şehri saran bu garip durum karşısında yetkililer çaresiz kaldılar. halkın sağlığı tehlikede olduğu için doktorlar çağrılmasına rağmen herhangi bir tedavi yöntemi bulunamadığı gibi hastalığın nedeni de belirlenemedi. bazılarına göre bu durum cadılıkla ilişkilendirilse de kesin bir açıklama yapılamadığı için olayın doğası hala gizemini koruyor.

sonunda bazı insanların kalp krizi geçirmesi veya aşırı yorgunluktan ölmeleri üzerine dans çoğu insan tarafından sonlandırılabilmiştir. ancak 1518 dans çilgınılığı'nın ardında yatan gerçek sebep hala tam olarak anlaşılamamıştır.

bugün bile tarihçiler ve psikologlar tarafından incelenen bu olay, toplumsal psikoloji alanında önemli çalışmalara konu olmuştur. tarihte benzer vakalar yaşansa da 1518 dans çilgınılığı eşi benzeri görülmemiş nadir vakalardan biridir ve halen merak uyandırıcıdır.


2024-09-24 01:00

the dancing mania of 1518 (1518 dans çılgınlığı) başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.