THE GREAT MOLASSES FLOOD OF 1919 - BOSTON'DA MEYDANA GELEN MELAS SELİ FELAKETİ

boston, massachusetts'te 15 ocak 1919 tarihinde meydana gelen büyük melas seli felaketi, şehir tarihinde unutulmaz bir olay olarak yerini almıştır. felaket, purity distilling company isimli bir şeker fabrikasının depolama tankının patlaması sonucu gerçekleşmiştir. tankın içerisinde bulunan 2.3 milyon galon melas (melas), sıcak hava etkisiyle fermentasyona uğramış ve tank patlamasıyla birlikte şehrin sokaklarına yayılmıştır.



melas seli, boston'un kuzey end bölgesine ani ve yıkıcı bir şekilde yayılmıştır. saniyede 56 km hızla akan melas dalgaları, sokaklardaki binaları yıkarak arabaları devirmiş ve insanları sürükleyerek ölüme sebep olmuştur. olay sonucunda 21 kişi hayatını kaybetmiş, 150'den fazla kişi ise yaralanmıştır.

felaketin ardından başlayan araştırmalarda, tankın inşaatında kullanılan malzemelerin kalitesiz olduğu ve düzgün bir şekilde test edilmediği ortaya çıkmıştır. ayrıca fabrika sahiplerinin de tankın güvenliği konusunda gerekli önlemleri almadığı belirlenmiştir.

melas seli felaketi, boston halkını derinden etkilemiş ve şehirde uzun süre unutulmayacak izler bırakmıştır. olayın ardından mahkemelerde açılan davalar sonucunda purity distilling company'ye ağır cezalar verilmiş ve benzer kazaların yaşanmasını engellemek amacıyla daha sıkı denetimler getirilmiştir.

bugün artık "the great molasses flood" olarak anılan bu felaket, boston'un tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. şehrin simgelerinden biri haline gelen bu olay, insanların güvenlik konusundaki duyarlılıklarını arttırmış ve benzer kazaların yaşanmasını engellemek için önlemlerin alınmasına vesile olmuştur.

2024-10-05 04:00

the great molasses flood of 1919 - boston'da meydana gelen melas seli felaketi başlığı hakkında sen de bilgi vermek istiyorsan şimdi kaydol.